"Ако бъдат наложени санкции върху ядрената енергетика на Русия, така, както настоява Украйна, има риск работата на АЕЦ "Козлодуй“ да пострада сериозно. Все още зависим от доставката на руски части, информационно-консултантски услуги и други. Едни санкции биха довели до спиране на централата. Необходимо е време, преди да постигнем пълна диверсификация в областта на ядрената енергетика. Затова е правилна позицията на президента Румен Радев“. Това коментира министърът на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV.

Той очерта значението на централата не само за българската енергетика, но и за конкурентоспособността на цялата икономика – "През миналата година АЕЦ “Козлодуй“ е произвела 16 тераватчаса електроенергия – около 30% от цялото потребление в страната“. По думите на министър Христов, евентуално рязко спиране на взаимоотношенията с Русия в ядрената област в този момент ще предизвика верижна реакция с непредвидими последици за цялата икономика.

Защитавайки българските интереси в този казус, ние защитаваме и Европа. Защото слаба България като член на ЕС, означава и слаба Европа“, заключи енергийният министър.

Росен Христов коментира и повдигнатите наскоро обвинения към неговия предшественик на поста Александър Николов по следния начин: "Да прекратиш един договор, без да имаш осигурена алтернатива, не е приемливо“. По неговите думи, след прекратяването на договора с "Газпром“, България отново е купувала руски газ, но на по-високи цени и през търговци, избрани по непрозрачен начин. Доказателство за това е фактът, че за 33 доставки не е изискван и няма представен сертификат за произход на газа.

"Работим с големи международни юридически кантори. Моят подход е да постъпим така, както ни посъветват те“, каза министър Христов по отношение на евентуални бъдещи съдебни спорове с "Газпром експорт“. По неговите думи юридическият анализ, който ще даде яснота за бъдещите ни действия, ще бъде готов през следващия месец.