През миналата седмица в Брюксел са били обсъдени редица направления и концепции свързани със стабилизирането на пазара на газ и електроенергия. Едно от направленията е било свързано с ограничаване на употребата на електроенергия в пиковите часове,  което в Европа принуждава включването в определен момент на електростанции - нискоефективни производства или въглищни, но за България това не се налага, тъй като родното потребление е стабилно и страната произвежда нужните количества.  Това коментира във Варна  служебният министър на енергетиката Росен Христов, който бе гост на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски", предаде репортер на Радио "Фокус“.

"За България тези мерки няма да са необходими. Обезпечили сме работата на централите и нашата система е сигурна. Не се очаква режим на тока, нито на сериозни ограничения“, категоричен бе Росен Христов.

По отношение на "Газпром“ министър Христов коментира, че не е затворена страницата за преговори с компанията, но няма и съществен напредък.

"Ние се фокусираме върху  диверсификация, т.е. "Газпром", ако го има - добре, ако го няма - ще се оправим и без тях. Идеята е както много пъти съм казвал, да осигурим газ, в количества много по-големи, от които ни трябват, с възможност за преминаване от един източник към друг. Имам предвид  да получаваме газ от различни източници - втечнен чрез терминалите в Турция и Гърция, тръбен газ от Азербайджан и Турция.

Т.е. различни източници, за да сме обезпчени, а Чирен е буфер.  Запълняемостта на газохранилището "Чирен" до миналата седмица беше над 60%, изпълнили сме си междинната цел за септември, продължаваме да запълваме, така че да достигнем 80%, както е по график за октомври.