Ресторантьори искат Данък добавена стойност да си остане 9%. Председателят на сдружението на заведенията в България Емил Коларов обясни защо това ще е добре за всички.

"От 27 държави в Европейския съюз 24 са с диференцирана ставка на ДДС, тоест това е една световна практика особено последните години, след като секторът беше най-пострадал при пандемията. Хиляди работни места, които са в нашия сектор, ще бъдат запазени, това е най-голямата полза. Тук въпросът не е дали някои ресторанти ще спечелят повече пари. Това ДДС го плаща клиентът, когато ние начисляваме 9%. Съответно клиентът плаща по-малко, отколкото би платил, ако начислим 20% ДДС“, каза той пред bTV.

Коларов добави, че вероятно при увеличение на цените в ресторанти, ще има отлив на клиенти и фалити.

"Един клиент ако дойде в заведението и обядва, струва да кажем 20 лв. в момента. Ще му струва иначе 25 или 30 лв. Ако ние начислим по-високия данък, това го плаща клиентът, а ние начисляваме такъв данък, какъвто са гласували в парламента. Увеличаването на ДДС и увеличаването на цените ще доведе до това да има по-малко хора в определени заведения и някои от тях да фалират“, обясни той.