Най-меката зима за последните 14 години и въпреки това – рекорден брой туристи в зимните ни курорти. Такава е равносметката за изминалия ски сезон. Министърът на туризма Илин Димитров отчете ръст с цели 23% спрямо последната година преди пандемията - това е сезон 2019/2020, който приключи непосредствено преди локдауна, предава БНТ.

Графиката Данните показват, че за периода от 1 декември до 15 април, когато беше обявен край на зимния туристически сезон, у нас са направени близо 2 милиона резервации, а ръстът спрямо миналата година е с 25%.

През цялата зима, която беше необичайно мека и топла, пистите в Банско бяха пълни. Българи, румънци, гърци, много англичани, турци и израелци избраха зимния ни курорт. Ръст има и при туристите от Северна Македония. През изминалите месеци рекордна посещаемост отчитат и спа комплексите в Банско.

"Топлото време спомогна ние да обърнем повече внимание на спа туристите, които искаха да съчетаят почивка на планина със спа. Целият февруари заетостта беше 95–97%, изключително висока заетост. Имахме наистина един много силен зимен туристически сезон. Забелязаха се и нови пазари като САЩ, Канада, Йордания", каза Димитър Колев, управител на хотел в Банско.

По данни на НАП декларираните печалби на ресторантьорите са скочили двойно.

"Хората след пандемията искаха повече излизане, повече забавления. Относно миналия зимен сезон мога да кажа, че беше много добър. Около новогодишните празници имаше много работа в града, мисля, че всеки би трябвало да е доволен", каза Величка Толева, собственик на ресторант в Банско.

Успешен ски сезон отчитат и в Пампорово. Ръст има при туристите от Moлдoвa, Pyмъния, Cъpбия, Ceвepнa Maĸeдoния и Иpлaндия. По-голям туристически поток през тази зима отчитат и от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе. Oĸoлo 60 нa cтo oт ĸлиeнтитe пpeз cĸи ceзoнa в Πaмпopoвo са бългapcĸи тypиcти, дoĸaтo в пpeдxoднитe гoдини тexният oтнocитeлeн дял e бил близo 80 нa cтo. В Чепеларе са почивали основно български туристи.

"Един от показателите е, че таксата туристическата, която се събира към община Чепеларе е горе долу със сто процента повече от миналата година, включително и Пампорово тука фиксирам", каза Съби Маданков - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе.

Сериозната инфлация се е отразила и на цените в заведения и хотели.

"Голям проблем се оказа при нас и продуктите, с които работят нашите заведения и включително и разходите, които трябва да се плащат по отношение на отопление и другите консумативи, които са за хотелите. Но мисля, че някъде с 20, около 20 процента имаме завишение на цените", каза още Съби Маданков.

В Боровец също отчитат добър сезон и повече туристи по пистите през изминалата зима.