Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Трагедията в Източна Турция и Северозападна Сирия продължава вече 10 дни. На единадесетия ден, четвъртък, в 14:16 време в епицентъра, по източното средиземноморско крайбрежие е регистрирано земетресение с магнитуд 4.8.

Този трус е с епицентър на близо 35 км северно от сирийското пристанище Латакия, на 120 км западно от Алепо (описано като умерено), на около 130 км от Адана и на близо 200 км от руините на Газиантеп и Караманмараш. Усетено е в споменатите селища, и още в Централна и Средизем-номорска Турция, в Бейрут-Ливан на около 220 км южно от епицентъра, в Дамаск-Сирия на около 280 км юг-югоизток и дори до повече от 400 км на юг в Йорданската столица Аман и в северни части на Израел.

Земетресението в 14:16-четвъртък е едно от събитията, предизвикани от деформациите, освободени от земетресенията по Източно Анадолската разломна система. Досега в сеизмологичния център на истанбулската обсерватория Кандили са регистрирани около 4500 афтершока на двете основни земетресения, станали на 6 февруари (магнитуд 7.7 в 04:17 и магнитуд 7.6 в 13:24); афтершоковете са в магнитуден интервал между 0.8 и 6.6 (6.7 в Европейския център). Над 100 са сътресенията (интензивност над IV степен), превърнали в напълно негодни за използване сгради, повредени от двете катастрофални земетресения.

Не е за учудване поява на катастрофални земетресения по Източно Анадолската система. Както вече се писа, тази система търпи деформации вследствие на съвременни движения на Африканска, Арабска плочи и Анадолска платформа. Сегментът от разломната система, ангажиран в сеизмогенния процес от 6 февруари до днес, не е произвел силни земетресения (магнитуд над 6) след началото на 20-и век. Това означава, че в пространството на относително мълчание са се акумулирали деформации благодарение на цитираните движения.

Сега “зоната на затишие" е пространство, в което се освобождават натрупаните деформации – около 220 км са с прояви на магнитуд 5 и повече, а 350 км е разломната дължина в направление североизток-югозапад, на която се трупат трусове с магнитуд над 4 още от първото денонощие след основните трусове. Не трябва да се пренебрегва и разломен сектор-отклонение в западна посока от основното направление във вилает Кахраманмараш; дължината на отклонението е около 120 км.

Появата на земетресения в южна посока от Източно Анадолската система прехвърля напрежения и в системата разломи Мъртво море. Свидетелство за това е реализирането на земетресение с магнитуд 4.8 в четвъртък, както и на по-раншни трусове след 6 февруари. Възможно е по тези места да се създават условия за ново силно земетресение – по разломи от системата Мъртво море или в Източното Средиземноморие към Кипър.