За огромни далавери с олиото разказаха фермери. Олиото на промоция от 2,50 до 2,70 лв. бутилка е с поне лев по-скъпо от цената, на която трябва да се предлага. Литър струва на фабриката 1,30 лв., изчисли пред "Телеграф“ Борислав Петков, земеделец и юрист. Въпреки това извън кампанийните намаления цените си остават високи. Етикетите показват от 3 до 7 лв. за литър за олио, а шарлан може да се намери и по 10 лв.

Колко струва

Според Борислав Петков в момента се купува черно семе от Украйна по 500 лв./т, а рандеманът е 40%, защото от 1 т.слънчоглед се вадят 400 л олио, а от 2 т стават 800 л и така тон излиза около 1300 до 1400 лв., което означава, че литър излиза 1,30 лв., изчисли той. При това не смятаме печалбата от слънчогледовия шрот.

Румънски тирове

Откакто е влязла забраната, която България и 5 държави наложиха за списък с продукти от Украйна, всъщност вносът оттам не е спирал. Вече направо се вкарва рафинирано олио от Украйна, което тук фабриките само преопаковат и това съкращава до минимум разходите по производство, но не е ясно и колко е безопасно. Така се оказва, че българското олио по рафтовете всъщност е украинско.

Припомняме, че и в момента забраната за внос е удължена с 2 месеца, но така или иначе потоци с мазната течност и черно семе от Украйна не спират да се движат към България.

Международна схема

Схемите за доставки са различни, а за една от тях загатна фермерът от района на Силистра Михаил Михайлов. Той разказа, че по пътя от Силистра за Варна на село Рилци, където има рафинерия или цех за преопаковане, от миналата година е пълно с украински камиони. Откакто влезе забраната, тези тирове вече не са украински, а румънски, каза той.

Очевидно става дума за международна схема с участници, които се движат на ръба закона. Например олиото минава уж транзит през Румъния, но там се прехвърля от украински тирове на румънски и в нашата страна вече влиза с доставка от ЕС. Той даде пример за очевидна схема и с цените, на които е влизало черното семе от Украйна. По документи слънчогледът е вкарван на 550 евро за тон, плюс допълнителни разходи стават 650 евро за тон. В същото време на българските земеделци са предлагали цена по 700 лв. за тон слънчоглед. Очевидно е, че не може някой да внася за 1300 лв., а да предлага 700 лв. тук, вижда се, че е измама, изтъкна фермерът.

15 млн. евро печалба от войната

Фермери разказаха, че търговец се е хвалил, че е генерирал 15 млн. евро печалба от покупко-продажба на зърно и слънчоглед с Украйна от времето на руската инвазия. Той е казвал, че плащал за черното семе от Украйна на тон във времето, когато мазната течност достигна 7 лв. за литър у нас.

По думите на Борислав Петков зърнените суровини от Украйна не само са по-евтини, но и третирани с непозволени в ЕС препарати. Михаил Михайлов сподели, че румънските му колеги от Констанца са заявили, че украинска царевица повече няма да си купуват. Причината е, че когато дали на телетата си от нея, животните отказали да ядат. От времето на пандемията и войната ситуацията с фермерите във Франция също е драматична. По две самообесвания на фермери регистрират средно на месец в Страната на петела, защото не могат да издържат на ситуацията.

Чакат ни масови фалити

Задават се фалити на български фермери, предупредиха Михаил Михайлов и Борислав Петков. Седмица преди жътвата силозите ни са пълни заради безмитния внос Украйна взема пазарите ни в Европа. Михаил Михайлов уточни, че миналата година семената за посев са стрували 20 лв. за дка, тази година са 40 лв. за дка, торът е скочил двойно, пак заради войната, препаратите двойно, рентите от 70 лв. за дка в района са стигнали 120-130 лв., но има и 150 лв./дка.

В същото време в Украйна не плащат рента, имат много земя, която е свободна. В Силистренско продажната цена на декар е 3 хил. лв., а в Украйна 100 евро.