Идеята на младежкия конкурс "Сладко или солено е бъдещето на Поморийско езеро?“ е да провокираме интереса на младите хора. Това каза за "Фокус“ в предаването "Човекът на фокус“ Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие“. "Желанието ни е конкурсът да не бъде локален, а национален, защото наистина смятаме, че Поморийско езеро е едно от националните богатства и трябва да му се обърне внимание. Няма по-добър начин да се ангажира обществото освен чрез различни форуми, които правим ние. Искаме да обърнем внимание към Поморийското езеро и предизвикателствата, с които се сблъсква.“

Радостина Цанова сподели, че не само е намалял солодобивът, но през последните 3 години изобщо не се вади сол заради проблемите, които има езерото: "А това неминуемо ще се отрази на качеството на лечебната кал, която се използва с медицински цели“.

Основните проблеми на Поморийското езеро е, че в него навлизат нерегламентирано сладки води, разказа още тя, като обясни, че за една солена лагуна това се оказва сериозен проблем, защото затруднява процеса на солодобив. "Има сериозен проблем с изсипването на строителни маси при строежа на обходния път на Поморие, което доведе до тези проблеми, които среща езерото.“ Според нея проблемите в тези територии са свързани предимно с поддържането на инфраструктурата и нормалната циркулация на водата, която да може да осигури процеса на солодобива, а това от своя страна влияе и върху формирането на калта, на лечебната луга.

"Търсим решения за решение проблемите да не станат безвъзвратни. Затова неслучайно се опитваме да въвлечем всички заинтересувани страни, за да се намери решене на този проблем. Не е лесно да се намерят решения, но вярваме, чрез такива форуми, включително и младежкия конкурс, именно чрез реакцията на младите хора могат да се провокира интереса и да се задвижат и институциите. Затова разчитаме, че чрез привличането на вниманието към темата да бъдат намерени и решения.“

"Призоваваме младите хора, които имат своето виждане по темата, да покажат тяхното виждане, за да можем с най-добрите произведения да направим една изложба за деня на "Натура 2000“, за да наградим най-добрите творби,“ каза още природозащитникът Радостина Ценова.