Не знам защо е чудно, когато двама народни представители си говорят в кулоарите на НС, няма нищо нередно в това. Това заяви в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Радомир Чолаков - председател на  правната комисия в НС, народен представител от ГЕРБ-СДС относно днешният му разговор с Кирил Петков в Парламента.

"Като че ли има някаква малка сензация в това, че Петков ме спря и искаше да разговаряме за Изборния кодекс и как да гарантираме честността на вота. Той ми сподели нещо, което аз знам, че те имат съмнение в честността на хартиения вот, а аз моите – в машинния вот. Разговорът се въртеше около това как да отстраним всички усещания у хората за недоверие във вота. В края на разговора стана ясно, че и двамата запазваме позициите си и това беше един нормален човешки разговор“, обясни Радомир Чолаков.

Той добави, че първото заседание на Правната комисия е минало изключително конструктивно. Днес е имало и извънредно заседание - блиц контрол с министъра на правосъдието Крум Зарков. Разговорът е бил добър, на заседанието са присъствали всички представители на партии в Парламента.

Въпреки неговите намерения да се започне от по-леките законопроекти, за да се установи дух на сътрудничество и разбирателство, е било взето решение да се започне с антикорупционното законодателство и изборния кодекс, които са язви в политическия дебат. "Приехме двата законопроекта. Комисията мина много спокойно, въпреки, че в началото е имало опит за скандал, което си е парламентарна практика, когато няма какво да се каже.  Казано честно, на мен ми беше приятно, работихме в конструктивна атмосфера“, добави Чолаков.  

Той коментира още, че някой умишлено иска да няма редовно правителство и да се задълбочава политическата криза. "В момента ПП постъпват точно по начина, по който ИТН постъпваха миналата година, за да се отива на избори", каза Чолаков. Но е важно за парламентарната демокрация да има редовно правителство, тъй като това в момента заприличва на едноличен режим. По мнението му, ние в момента живеем в условията на президентска република.  "Този политически модел не е добър и не знам дали хората си дават сметка колко е опасно това", добави още Радомир Чолаков. 

Петя Кузева