Убеден хуманист, посветил се изцяло на идеала за свобода, солидарност и справедливост чрез делата си, Анжел Вагенщайн бе личност-епоха, която завинаги остава светъл пример и част от паметта на нацията. Това заявява държавният глава Румен Радев в съболезнователно писмо до семейството и близките на Анжел Вагенщайн по повод кончината на един от най-достойните български режисьори, сценаристи и писатели, обичан и уважаван от цели поколения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчертава богатата душевност на Анжел Вагенщайн и дълбокото обществено уважение и признание, получил като творец, гражданин и народен представител с ярка и последователна социална позиция, чувствителност и отговорност. "Анжел Вагенщайн свърза живота си със съдбата на евреите и на българския народ не само през годините на съпротивата по време на Втората световна война, но и чрез своето цялостно творчество“, допълва още Румен Радев.

Забележителен рицар на духа и българската култура, притежаващ несравнима мъдрост и ерудиция, той бе непреклонен радетел за утвърждаването на общочовешките ценности, посочва още в съболезнователното си писмо президентът Румен Радев.