Президентът Румен Радев удостои с висши държавни награди шестима бележити българи - учени, преподаватели и национални експерти, за приноса им към различни области на науката, образованието, културата, медицината, правото, строителството, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Постигнатите от Вас резултати не само подобряват качеството на живот на хората у нас, но и утвърждават престижа на нашата родина зад граница", обърна се държавният глава към наградените по време на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2.

Президентът отличи с орден "Стара планина“ първа степен проф. Камен Велев за заслуги в областта на техническите науки в България. През 1989 г. Камен Велев става професор във Висшия химикотехнологичен институт, а през 1993-2003 г. е негов ректор. Бил e и заместник-министър на образованието и науката, както и председател на Съвета на ректорите. Проф. Велев има научни интереси в теорията на автоматичното, адаптивното и интелигентното управление, както и приложната статистика, автор на учебници и учебни помагала.

Проф. Атанас Куртев беше удостоен с орден "Стара планина“ втора степен за принос в областта на културата и изкуството. Атанас Куртев е  професор от 1993 г. в Националната музикална академия  "Проф. Панчо Владигеров“, където преподава "пиано“. Провеждал е майсторски класове в повече от 15 страни, изнесъл е над 1200 солови концерта и над 150 концерта като солист на симфонични оркестри в цял свят.

Проф. Петър Делев, проф. Стефан Костянев и Даниела Доковска бяха отличени от президента с орден "Св. св. Кирил и Методий“ огърлие. През последните 30 години проф. Петър Делев е национално и международно признат авторитет в областта на античната история и тракология, особено по проблемите на мегалитната култура и археология на първото хилядолетие преди Христа в древните Тракия и Македония. Той е автор на над 140 научни труда, участвал е в написването на над 10 учебници.

Проф. Стефан Костянев е създател на научна школа в областта функционалната белодробна диагностика. Той има седем рационализации и едно изобретение, под негово ръководство са реализирани 25 научни проекта, няколко национални програми, големи образователни проекти с европейско финансиране. Бил е ректор на Медицинския университет-Пловдив, създател и директор на Научноизследователския институт при висшето учебно заведение.

Адвокат Даниела Доковска активно допринася за развитието на научната и образователната дейност в средите на адвокатурата, както и за утвърждаването на високи етични и професионални стандарти в образованието на съдии, следователи и прокурори. От средата на 80-те години на ХХ в. досега Даниела Доковска участва при подготовката на най-важните законодателни промени в областта на наказателното право. Тя е първата жена, която е бил избрана за председател на Висшия адвокатски съвет (в периода 2008-2013 г.).

Проф. Божидар Божинов беше отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за дейността му за развитието на образованието, науката и строителното дело в България. Повече от 60 години проф. Божидар Божинов изпълнява научна, консултантска, проектантска и експертна дейност в областта на геотехниката на над 4 500 обекта в страната и чужбина, в това число Атомна централа "Козлодуй“, Софийския метрополитен, пристанищата на Варна, Русе и Бургас. Създава нормативите за противоземетръсното и противосвлачищно строителство у нас. Активно работи и днес при появата на усложнени теренни условия на строителни обекти.

В приветствието си президентът заяви, че с труда си наградените са допринесли за напредъка на България и за научното израстване на поколения специалисти в разнородни области. "Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за постигнатите от Вас резултати – те са не само забележителен български принос към науката и образованието, медицината, историята, културата, правото, химията и строителството, но са и импулс за напредък благодарение на Вашата посветеност, упорит труд и всеотдайност“, каза държавният глава. Румен Радев отбеляза, че стремежът за изграждане на знаещи, можещи, здрави и духовно извисени млади хора и създаването на условия за тяхната реализация у нас обединява шестимата наградени.

От името на наградените благодарност за държавните отличия изказа проф. Камен Велев. Той посочи, че удостоените представляват широка палитра от области на знанието, обединени от каузата на висшето образование и духовната култура на нашата родина. "Духовността е основна опора в дни на изпитания, а днес ние преживяваме нелеки моменти“, заяви проф. Велев.