Имаме пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници. Приключва с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на българската граница, която е приоритет. Очаквам от април да започне тази помощ. Това заяви държавният глава Румен Радев след приключилото заседание на Европейския съвет в Брюксел, предаде репортер на "Фокус"

Радев определи приключилото заседание на Европейския съвет за "много ползотворно, на което са постигнати важни решения за България".

"България е част от общата политическа рамка за подкрепа за Украйна, заедно с всички държави членки на ЕС, но всеки, който иска индивидуално и реално да участва в доставката на тези 1 млн. снаряда като обща поръчка за Украйна отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение. България не е сред тези 17 държави, заедно с други 10 държави", обясни президентът.

"Темата за 1 млн. снаряди за Украйна е заложена на две места – във вчерашните заключения на Съвета, но най-важната част, където тази тема наистина получава практическа реализация е в Европейската агенция по отбрана. Нека има ясна разлика – България е част и подкрепя Европейският механизъм за подкрепа на мира. Благодарение на него ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да имаме по-голям капацитет", допълни той днес.

Държавният глава поясни, че във вчерашните заключения изрично е записано, че доставката на снаряди за Украйна изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка.

"Преди този съвет имаше съвет на външните министри, България не е част от тази инициатива с още девет държави, така че няма как да има общо заключение. Затова, която държава желае да се включи индивидуално, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана", заяви Радев.