На 7 април, петък, от 14.30 часа на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2, по случай Световния ден на здравето държавният глава Румен Радев ще удостои с държавни отличия и почетния знак на президента изявени български лекари и специалисти по здравни грижи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Проф. д-р Красимир Гигов ще бъде награден с орден "Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на системата на здравеопазването, медицинското образование, науката и практиката.

Проф. д-р Пенка Переновска  ще бъде удостоена с орден "Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и практика и в частност на педиатрията и детската пулмология.

Държавният глава ще отличи с почетен знак на президента проф. д-р Тодор Черкезов за висок принос към здравеопазването, за утвърждаване на хуманитарните ценности и принципи в българското общество и практическата им реализация в подкрепа на уязвимите хора в страната.

Проф. д-р Надежда Гаврилова ще бъде наградена с почетен знак на президента за изключителни заслуги към детското здравеопазване,  значим принос за развитието на детската анестезиология и интензивно лечение, и педиатрична спешна медицина.

Проф. д-р Иван Костов  ще бъде удостоен с почетен знак на президента за значими заслуги към майчиното и детско здравеопазване, принос за развитието на българската медицина и професионални успехи в областта на акушерството и гинекологията.

Държавният глава ще отличи с почетен знак на президента и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която е най-многобройната съсловна организация в системата на здравеопазването и включва около 50 000 души с професии: "Медицинска сестра“, "Акушерка“,  "Медицински фелдшер“, "Лекарски асистент“, "Медицински лаборант“, "Рентгенов лаборант“, "Рехабилитатор“. Почетният знак на президента ще бъде връчен по повод 20 години от създаването на асоциацията, за нейния принос в издигането престижа на специалистите по здравни грижи и във връзка с усилията, които полагат в името на живота и здравето на гражданите.