В момента сме състояние на вето за членството на Скопие в Европейския съюз, тъй като българите в западната ни съседка все още не са вписани в Конституцията ѝ. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг пред журналисти преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, предаде репортер на "Фокус"

Държавният глава разкритикува липсата на противопоставяне от страна на властите в РСМ срещу престъпленията от омраза. 

Днес ще поставя извънредно проблема с нарасналата агресия и ескалиращата антибългарска кампания в РСМ, която води до престъпления от омраза. Очаквам категорична институционална реакция от властите в западната ни съседка и незабавни действия за разкриване на извършителите. За съжаление към момента не виждам необходимата политическа воля", каза още Радев.

Той призова колегите си за повече солидарност и ангажираност по темата за правата на македонските българи. И поиска ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазването им.

"Миграцията е проблем, който предизвиква не само сигурността, но и демократичните устои на ЕС. Инвестирахме много в инфраструктура по границата и в осигуряването на жива сила, но нашите ресурси са недостатъчни", каза държавният глава.

По думите му страната ни води активна дипломатическа дейност на всички нива, за да осигури европейско финансиране за охрана на границата ни с Турция.

"Опазването на външната граница не е само наш ангажимент, а на всички държави", подчерта Радев.