Съпричастността е онази здрава нишка, която през вековете е сплотявала нашия народ. Това каза президентът Румен Радев в началото на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, на която  е домакин.

На празничната вечеря в центъра на столицата дойдоха представители на мюсюлманското вероизповедание у нас и останалите религиозни общности, дипломати, дейци на културата и науката, предаде БНТ.

Държавният глава открои ролята на духовните водачи в България, които със своя незаменим личен пример допринасят активно за открития и достоен диалог между вероизповеданията у нас.

Според него вечерята ифтар се е превърнала в утвърден институционален знак на уважение към традициите и вярата на мюсюлманската общност в България. "Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан е време за пост, въздържание, опрощение и смирение. Време, в което вярващите са водени от благородния стремеж да възвисяват духа си и да търсят в душите си милосърдие и човеколюбие“, посочи президентът.

"Като президент ще продължа да споделям празниците на всички наши сънародници, да припомням историческите традиции, които обединяват народа ни, да насърчавам добрата воля между различните общности в България", отбеляза Радев.

Той пожела на всички български мюсюлмани и на техните семейства и близки здраве и благополучие.