За мен е удоволствие да връча това отличие на Херо Мустафа. Това е израз на признателност и висока оценка за всеотдайната работа за развитие на стратегическото партньорство между САЩ и България. Това каза президентът Румен Радев към посланика на САЩ у нас, предаде репортер на "Фокус"

По думите му на Херо Мустафа се е паднала нелеката задача да ръководи мисията на САЩ у нас по време на безпрецедентни предизвикателства като COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна.

"Посланикът и нейният екип бяха винаги готови да окажат помощ. Бяха подписани ключови споразумения в сферата на енергетиката, сигурността и отбраната. Ние ще продължим и занапред да разчитаме на САЩ за модернизацията на нашите сили", допълни Радев. 

"За мен е голяма част да бъда удостоена с този орден и го приемам като свидетелство за сътрудничеството ни", заяви Херо Мустафа.

Тя допълни, че България е изключително важен стратегически партньор. "Днес нека отбележим победите. Признаваме, че сме изправени пред предизвикателства. Като верни партньори сме задълбочили съвместната ни работа с общи военни учения. Българите изразиха голяма подкрепа за Украйна и трябва да се гордеете, че приветствахте нова бойна група на НАТО", каза Херо Мустафа. 

Тя изрази съгласие с Радев, че следващото НС трябва да продължи тенденцията в борбата с корупцията и да приеме важните закони.

"Имаме силни инвестиции с голяма възможност за работа за българите. Градивната дипломация се гради с отношения. Беше огромна привилегия да служа тук като посланик. Благодарна съм и на моето семейство за това пътешествие. Винаги ще бъда посланик за българската култура по света", допълни тя.