Категорично съм против изпращането на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия. Още в първите часове България заяви ясна позиция, че категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в пловдивското село Устина, предаде репортер на "Фокус".

По думите му мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог.

"Относно всички тези призиви - искам да напомня, че служебното правителство изпълни решението на 48-ото Народно събрание за военна помощ за Украйна и там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности. Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от конституцията - да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенция, а неговото съхраняване и развитие", допълни Радев. 

Държавният глава отправи и сериозна критика към изминалото Народно събрание, бившите народни представители и нереализираните по думите му от тях задачи.