Секторът на информационните и комуникационни технологии в България постигна огромно развитие и високи резултати, защото в "програмния“ код на българина е заложен стремежът към новото, творчеството и иновациите. Това заяви президентът Румен Радев по време на награждаването на победителите в конкурса на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2022 г.

На церемонията днес бяха отличени проекти в осем категории, за които са се състезавали общо 78 проекта. Държавният глава връчи наградата за специален принос на проф. Мартин Вечев, създател на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

В приветствието си към всички отличени и номинирани президентът Радев посочи, че във все повече сфери на икономиката и на обществения живот се внедряват български разработки от областта на информатиката, комуникационните и високите технологии. "Със създаването на алгоритми и нови технологии неусетно се задава модел на обществени отношения“, заяви Румен Радев, подчертавайки необходимостта от прозрачна среда за процеса на реформи в страната. Президентът даде пример със законите, свързани с противодействие на корупцията, които биха останали само "на хартия“ при липса на ефективно електронно управление с бази от данни за обществени поръчки, контрол на публичните средства, проследяване на процеса на производствена дейност.

Държавният глава отбеляза и значението на изграждането на Национален космически център за наблюдение, координация и управление. Проектът беше предложен от президентската институция при общественото обсъждане на Плана за възстановяване и развитие с одобрено вече финансиране от ЕК. Предвижда се това да е надведомствена структура със специалисти от други ведомства, които в реално време да следят информация от различни области. "Това е най-добрият начин ние да управляваме ресурсите, с които разполагаме, да защитаваме нашата природа, да даваме перспектива за много иновативни процеси у нас“, посочи президентът Радев.

Държавният глава поздрави носителя на специалната награда на БАИТ проф. Вечев за усилията му да утвърди името на България като високотехнологична дестинация. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, както и технологичните ни компании, поставят страната ни на международната инвестиционна карта и показват, че България може да има лидерска роля в нашия регион в най-перспективните направления, заяви Румен Радев. Той допълни, че INSAIT става все по-търсен партньор за бизнеса, научноизследователски организации, студенти от цял свят. "Уверен съм, че това е бъдещето“, допълни президентът. Румен Радев заяви, че

проф. Мартин Вечев е доказателство как човек със смела визия, много задълбочени познания и упорит труд реализира своите мечти.