Това, което се случва е една силна концентрирана атака срещу възможността да се състави кабинет с втория мандат. Целта е много ясна - да няма правителство, да бъде назначен следващ служебен кабинет, да се проведат нови избори през август-септември и България да продължи ускореното си институционално разпадане, защото вече е трудно да се говори за криза. Това заяви пред БНТ Радан Кънев - евродепутат от групата на ЕНП/ДСБ, в коментара си за действията на депутата Радостин Василев, който разпространи записи от провело се онлайн заседание на Националния съвет на “Продължаваме Промяната".

За него този разпад е “пряка, непосредствена и много сериозна заплаха за националната сигурност".

“Извън агресията на Русия в Украйна, която продължава повече от година, ние се намираме два преди балотаж на изборите в Турция с крайна поляризация в турското общество и непредвидими последици и в деня, в който господин Вучич разпореди мобилизация на сръбската армия на границата с Косово", обясни Кънев.

Евродепутатът подчерта, че въпреки изострените отношения помежду им, “Продължаваме Промяната - Демократична България", и ГЕРБ очевидно са готови да понесат тежки политически щети и сериозни политически, криминални по същността си, атаки.

“Тук опираме до въпроса за смисъла на управлението. На първо място, управлението, институциите, държавността имат за цел да обезпечат националната сигурност - това значи сигурността на нацията, сигурността на индивидите в обществото, които формират политическата нация. Естествено първа задача на едно такова управление трябва да бъде много сериозно реформа на системата за национална сигурност, защото тя е видимо пробита", заяви той.

Кънев подчерта, че в Шенгенското пространство има изключително тясна координация между специалните служби.

“И публична тайна е и в Брюксел, и в София, а и в Павликени, че основна причина България да не влиза в Шенген е недоверието на съюзническите служби към българските служби. Нежеланието за споделяне на цялата информация, на цялата тази тясна координация, която се случва в Шенген, с българските служби е поради съмнението, боя се твърде основателно, че те са тежко пробити от Русия, която в момента сама дефинира себе като вражеска и неприятелска държава и която е директен агресор на европейския континент", допълни евродепутатът.

На много тясно ниво на съгласуваност и координация между службите се работи и в НАТО, където България е член, продължи той и попита:

“Кой български гражданин няма желание да има гаранции от съюзническите служби, че следващият шеф на ДАНС няма да бъде проводник на руски интереси?! Аз лично нямам нищо против."