Силвия Генова – нека запомним това име – това е една жена, която е направила със своята работа много повече за родолюбието и за България, отколкото много други кресльовци, които наричат себе си "патриоти", и навират в очите на хората свои ценности, които някак си остават несподелени. Аз лично смятам, че нашата сила е в това да споделяме хубавите неща, които имаме. И така дървото с мартениците е един начин ние, българите, да споделим с хората, които нямат този празник, нашия празник, нашата радост, защото споделената радост е двоен по-голяма радост. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" българският журналист в Австрия Огнян Атанасов във връзка с първото дърво-мартеница във Виена и кой е виновникът това да се случи.

По думите му Силвия е завършила всъщност НАТФИЗ в София, най-вероятно стенография, и действително дървото го е направила прекрасно.

"Направо ми е малко неудобно, че чак днес, почти на края на пролетта говорим за това дърво, но днес имаме тези възможности. В интерес на истината много малко хора се заинтересуваха от това дърво. В един двумилионен град ние имаме твърде много представители. И ми е приятно да го кажа, човек може да си намери тук българи за всичко, както се казва, българи има и лекари, българи има и фризьори, българи има и журналисти. Примерно в Радио "Виена" работи едно момиче, което се казва Марта Георгиева. Аз не я познавам, но ето, има и журналисти във Виена. Една друга дама, нямат нищо общо независимо, че фамилиите им съвпадат, която се казва Биляна Георгиева – също работи тук, във Виена, също българка. Нея я познавам, затова казвам, че нямат нищо общо, защото знам. Човек може да ходи из целия град и да си говори само на български. Има с кого. Така че да, българи има много", посочи Атанасов.

Той разказа, че Силвия Генова е била тази, която с помощта на шести район във Виена, кмета на шести район и там хората, които се занимават с култура, те са ѝ помогнали да реализира този свой проект с това дърво на мартениците.