Бихте ли позволили на детето си да има дебитна карта?

Според експерта по финансова грамотност за деца Адриана Манолова все пак е хубаво при първите уроци за парите те да бъдат кеш, защото децата са много визуални в тази възраст и обичат да пипнат парите, да дрънкат и да чуват звука на парите в касичката, за да усетят как се трупат.

"Според мен, особено при по-малките деца, не е ок парите да бъдат под формата на дебитна карта“, казва Манолова пред businessnovinite.bg.

Много нейни ученици ѝ споделят, че майките им им дават джобни в дебитна карта, но рядко знаят колко пари имат вътре.

"Виждат, че е модерно. Виждат че някой вади и плаща с карта по-скоро да каже: Виж колко съм голям вече плащам с дебитна карта“, разяснява тя.

По думи на експерта възрастта на децата, които използват дебитни карти е паднала и вече дори има такива за 7-годишни с акаунт към родителя.

"Има предимства към това, че може да се зададе лимит и родителят има по-голям контрол как детето харчи парите, но каквото и да си говорим има много малко места извън София, в които може да се плаща с дебитна карта. В училищната лафка? Абсурд!“, добавя тя.

Експерта препоръчва да изчакаме децата на навършат 14 г.,16г.,18 г. и припомня, че смесената форма на плащане може да бъде объркваща дори за възраснете.

"Моят апел е да се добави и урок за киберсигурност, особено, ако детето плаща онлайн“, завършва тя.