"Много са задачите, разбира се ще се видя с генералните дирекции, за да очертаем проблемите и да започваме работа по тях, защото остава само година от мандата. Добрата новина – знаете, че беше постигнато споразумение за асоцииране на Обединеното кралство, така че се надявам да започнем работа", заяви българският еврокомисар Илиана Иванова пред журналисти в Страсбург. 

"Около 100 млрд. имаме дефицит при финансирането на иновациите в Европа. Ако трябва да достигнем този таргет от 3% от БВП - това, което трябва да се направи е да се привлече достатъчно частно финансиране. България все още е в дъното на класацията, ние разделяме иноваторите в ЕС на: силни, умерени, развиващи се и нововъзникващи. Ние сме в най-долната част. Но усилия се правят", каза Иванова.

Българският еврокомисар посочи, че ще положи всички усилия да помогне на българските научни центрове, изследователи, университети да наваксат изоставащото темпо. "Планирам още в края на месеца, след като встъпя в длъжност, да дойда в България. Ще се срещна с всички институции, министри и заинтересовани страни в сектора", добави тя, съобщават NOVA. 

Относно водното бедствие в Царево и пострадалите Иванова каза: "Нека да изкажа съболезнования на близките на жертвите. Европейската комисия веднага предостави данни от програмата "Коперник", които да са на разположение на националните власти. Но имаме и механизъм за гражданска защита. Имаме възможност да даваме средства за издирвателни операции, за отпускане на медицински екипи, оборудване и лекарства."