Следизборната картина е банална, малко се повишава шансът да има кабинет. Това каза изпълнителният директор на социологическата агенция "Галъп" Първан Симеонов за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

"На големия въпрос дали следизборната ситуация е оказала влияние отговорът е, че не е оказала много голямо влияние. Картината е банална, защото след избори в изследванията се повтаря изборният резултат. Нещо, което сте видели в нашето изследване. Не се вижда някакво голямо отражение от това, че от изборите е минал месец с доста бурни политически събития. В общи линии нищо ново. Това показва изследването. Новото е политическият процес. С разтягането на разговорите и липсата на бързене малко от малко се повишава шансът да има някакъв кабинет. Не бих казал, че той преобладава, но става малко по-малко по-висок. Те свикват помежду си и започват да си говорят, идват зимнтите месеци и да се замислят за реалните опасности", коментира той.

По думите му социологическото изследване не вижда нищо ново, но политическият процес като че ли показва някакви малко по-големи шансове за правителство в сравнение преди седмица - две. Симеонов смята, че политическата криза в България насочва хората по-скоро към предпазливост, а не към резки движения. Според него трябва да се работи комуникационно относно приемането на еврото в България, защото страховете са големи.

"Миналият път между 40 и 50% бяха хората в изследването, които казваха, че твърдо ще гласуват, този път са под 40%. Нараснал е интересът към квадратчето "не подкрепям никого". Отдавна не бях виждал толкова висока заявка - близо 4 на 100. Това е знак, че много хора са се вторачили в това квадратче, след като то показа не лош резултат на последните избори. Но е също доказателство за известната политическа безизходица, в която се намира страната. Мнозина са тези, които не намират друга опция. Нека не забравяме, че това е, ако изборите бяха днес. Изборите няма да са днес. Дори и да се завъртят мандатите и нищо да не стане, изборите ще бъдат на пролет. Тогава ще е друго", обърна внимание изпълнителният директор на социологическата агенция "Галъп".

Той обясни, че тогава големият въпрос ще бъде кой ще изглежда конструктивен в очите на обществото и кой ще изглежда безотговорен.

"Този път ще се цени конструктивното поведение. Но пък на фона на последните две години, в които чертахме червени линии, това конструктивно поведение може да излезе на някого през носа. Да не говорим, че управлението в тези времена ще е тежко. В тази ситуация не съм сигурен, че има втори план, тоест не съм сигурен, че има план. Политиците не просто прикриват свои ходове, които ние се опитваме да разгадаем, но и може би нямат готови решения", изтъкна Симеонов.

Цоня СЪБЧЕВА