Паник атаките са физически израз на психическите проблеми. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" спортният психолог Теди Ангелова.

"Проблемите в личния живот – неразбории, потискане на емоции доведоха до паник атаките при мен. То отключи потисканите емоции, неизразяването на чувства, потискане на същността ми започна да се изразява в физически симптоми", разказа тя. Симптомите на паник атаките са: главоболие, частична загуба на зрение, сърцебиене, бодежи в областта на сърцето, задъхване.

В своята книга "Стоп паник атаки. Как се справих с паническото разстройство“ Теди Ангелова представя своята лична история за борбата и излизането от капана на тези състояния. "Имах своите възходи и падения в живота. Имам доста богат опит с различни видове спорт. Баскетболът запали искрата ми и имах възможност много бързо да дръпна в него. Бях част и от звездната селекция на "Червените ангели“ на ЦСКА начело с Георги Божков. В Испания изкарах 4 сезона. Когато се завърнах в България необяснимо за мен започнаха паник атаките на баскетболното игрище. Първият път не му отдадох голямо значение, но постепенно като започнаха да се повтарят, започнах с ходенето по лекари и изследванията. За щастие вече има повече лекари, които гледат по-холистично, по-цялостно на човека, които правят връзката между психиката и физиката", допълни гостът.

Дълго време след физическите проявления на паник атаките Теди Ангелова осъзнава, че това са именно такива атаки, причинени от ментални проблеми: "Разбираш, че нещо не е наред, но не е наред чисто ментално, психически. И аз тогава задълбах в психологията, психосоматиката, което направление в медицината, която разглежда връзката между тялото и мислите ни. Когато ние потискаме същността си, когато не изразяваме себе си, тогава просто тялото не издържа и се проявяват тези физически симптоми“.

Когато разбере човек какво точно се случва, интензитетът на самите паник атаки намалява, и понякога дори изчезват, каза още Теди Ангелова: Най-страшното е, че не знаеш какъв е проблемът. Най-важното, за да се справиш с паник атаките е човек да разбере, че това, което му се случва, е паник атака. Това не е животозастрашаващо, но в такъв момент просто не трябва да забравяме да дишаме – звучи просто, но е трудно да се направи.“

"Трудностите по пътя ми ме провокираха да се обърна към спортната психология, като съчетах две за мен крайно любопитни теми, хобита в едно,“ сподели още Теди Ангелова. Според нея е необходимо да изразяваме емоциите си, дори и негативни, да намерим здравословни начини да изразяваме негативните емоции, примерно чрез спорт, походи в планината, и това е пътят до добро психическо и физическо здраве.