Доброто във всяко родителство е това, че то се базира на индивидуалната история на всеки родител като човек и това прави всяко родителство уникално. Това каза Мария Кузманова – психолог в психо-социална услуга "Таралежи“ към сдружение "Дете и пространство“, в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

По думите й на съвременния родител са му достатъчни няколко опорни точки, които да му дават ориентир за това как да партнира на детето си: "Много често ние разбираме от децата, че да си добър негов партньор означава да намериш едно деликатно място до него, от което да слушаш повече отколкото да говориш и да натрапваш своето знание за света. Място, от което да чуваш и да придаваш стойност на желанията на детето, без непременно да ги изпълняваш някак магически и на мига, но да любопитстваш за интересите на детето. И всичко това – с цел да окуражиш самото дете да стане любопитно, желаещо същество, което се стреми към другите, към света на своите връстници“, обясни Мария Кузманова. 

Съвременното родителство тя определи като "щадящо“ родителство що се отнася до налагането на правила и удържането на граници в семейството: "Днешните родители практикуват едно родителство на милосърдието. По някакъв начин функциите на майката и бащата много често се смесват, разменят и всичко това поставя детето на една позиция и на едно място, което по някой път е сложно за него. То става центърът на новото съвременно семейство“, каза психологът.  

Тя сподели, че в нейната практика случаите на капризни деца и деца тирани не са рядкост: "Да заемаш централното място в семейството – позиция, която в предишните поколения е заемана от бащата, става сложно за детето и то го показва по много начини“, обясни Кузманова. 

Ролята на бащата е много важна, отбеляза тя: "Основната и най-съществената му роля е да отдели детето от майката. Това се случва през езика на бащата, който представя на детето света, реалността такава, каквато е. По този начин го въвежда в света и го социализира. Бащата е този, който въвежда порядък в семейството, Законът на бащата е валиден за всеки член от семейството. За да може детето да разбере Закона на бащата, е много важно на него да подлежат всички членове на семейството“, обясни Кузманова.  

Психологът Блага Банова заяви, че добрите родители си задават въпроси и стимулират интересите на детето: "Те оставят време за това да наблюдават поведението, решенията, подкрепят изобретенията на детето си и задават въпроси, на които няма един отговор, валиден за всички“, посочи тя.  

По думите й родителят трябва да даде ясно послание на детето си, че той е насреща за неговите тревоги, въпроси и чувства: "Той е насреща да го разбере и подкрепи, но не непременно трябва да бъде негов приятел. Родителите често пречупват през собствения си поглед и призма поведението на детето и заявката си към него за това какво то да прави или да не прави", коментира психологът.