Най-голямата бизнес организация на държавите от Арабската лига проучва възможностите България да се превърне в логистичен хъб за внос и износ към Европейския съюз. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с генералния секретар на Съюза на арабските камари Халед Ханафи. В разговора участва и посланикът на Египет в България Н. Пр. Халид Ибрахим Емара. През последните дни делегацията е посетила пристанище Бургас и е провела серия от срещи с бизнес организации от региона, съобщиха от Министерството.

Работи се по създаването на българо-арабска бизнес камара. За целта се подготвя споразумение между Българската-търговско промишлена палата и Съюза на арабските камари. Предвижда се и разкриването на представителство на новата организация у нас, която да насърчава бизнес контактите между България и държавите от Арабската лига. “Подготвили сме и серия от събития, с които да популяризираме възможностите за инвестиции и общи проекти", обясни Халед Ханафи. “Можем да дадем достъп до пазар от над 1 млрд. души като ключово е българските компании да бъдат много по-активни", допълниха от Съюза на арабските камари.

"За страната ни Египет и арабският регион са от изключително висок интерес за засилване на потенциала на икономическите отношения“, посочи министър Стоянов. Той очерта и други сфери за бизнес партньорства в региона. “Популяризиране на възможностите за инвестиции в индустриалните зони, контакти между стартиращи компании и програми за обмяна на опит - това са възможности, които ще дадат много нови хоризонти в икономическите отношения между България и Лигата на арабските държави", допълни Никола Стоянов.

В рамките на срещата бяха коментирани и двустранните икономически отношения между България и Египет. Между страните ни съществуват традиционно добри търговски връзки и през 2022 г. двустранната търговия достига близо 830 млн. щ.д. и отбелязва ръст от близо 40 % спрямо 2021 г.

Участниците в срещата коментираха и организирането на регулярни, но различни по формат бизнес форуми и инициативи с участие на държавно ниво. Това е инструмент, с който да бъдат мотивирани както големите, така и малките и средни предприятия да се представят едни на други и да бъдат дефинирани контактни точки за общи проекти. Икономическият министър се ангажира, че Службите по търговско-икономически въпроси в региона ще се включат активно в този процес, за да се предприемат конкретни стъпки в тази посока.

Съюзът на арабските камари отправи покана към български компании за участие в Международен форум за хранителни продукти в Мароко през септември тази година, който се организира под тяхна егида.

Съюзът на арабските камари е най-голямата независима, регионална, неправителствена организация, в която са представени търговските камари на 22 страни от Лигата на арабските държави, както и редица съвместни действащи двустранни камари и бизнес съвети между посочените страни и техни външни партньори. Организацията работи за укрепване на

инвестициите, икономическото сътрудничество и търговията между страните от Близкия изток и Северна Африка, както и за разширяване на контактите с други региони. Основен приоритет на Съюза е стимулиране на дейността на частния сектор и интернационализацията на фирмите и предприятията на членовете му и техни потенциални външни партньори.