Миналата седмица казахме всичко, внесохме нашите искания, представили сме ги и през медиите. Разчитахме на разум, на хора, които смятат, че трябва да се решат проблемите и да се запазят животновъдството и оранжерийното производство, но не получихме никаква индикация. Това заяви един от недоволните на протеста на фермерите, предаде репортер на "Фокус".

"Никой не ни покани на среща, какво повече да направим? И ето, хората са пак тук - в трудна ситуация, в неразчистени още райони. Някои хора нямат ток и въпреки това са дошли тук, защото за разлика от всички останали, животните се доят по 2-3 пъти на ден и трябва хората да имат ток, разбирате ли? Вие виждате с 40 см сняг за какво става въпрос, какво да говорим за по-натам", коментира той безпомощната ситуация, в която са.

Той е категоричен, че исканията са същите и не са се променили. "Първо: В предложения бюджет за догодина няма нито една стотинка за държавни помощи за тези хора. И ние искаме включени 462 млн. И догодина да има помощи за Украйна.

Второ искане: Ставките, които са включени за догодина да бъдат не по-ниски от тези за предходните пет години, въпреки, че ние имаме в момента инфлация. Миналата година между 15 и 17% начисляваха в края на годината, а когато става за субсидиите, те стават с - 30 или 300%.

Трето: Хората, които не са си получили определената ставка от държавата и приета от Европейската комисия, равняваща се на глава животно и на хектар земя, да си получат тези пари, защото в момента те са в неконкурентна среда и не могат да оцелеят", категоричен е протестиращият.

"Най-накрая правителството трябва да разбере, че по-добре да има български стоки, отколкото български безработни", възмути се той и призовава всички да купуват български стоки, както в Австрия.

Евгения ТРИФОНОВА