Прокурорската колегия на ВСС от днес може да се събере и да реши кой ще бъде изпълняващ длъжността главен прокурор до насрочването на нов избор. За изпълняващ длъжността може да бъде избран не само някой от заместниците на Гешев, но и е необходимо да има и юридически стаж. Гешев има петима заместници – Даниела Машева, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Борислав Сарафов. Изборът трябва да се направи от прокурорската колегия, а не от Пленума на ВСС. Това заяви Георги Кузманов, член на ВСС пред bTV.

Повече по темата: Гешев с първи коментар след отстраняването му: Борбата продължава!

До седмица пленумът на ВСС трябва да обяви изцяло за нова процедура за избор на главен прокурор, но трябва да се и разбере дали вече отстраненият главен прокурор Иван Гешев не е делегирал права си за заместване. Според Закона за съдебната власт предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

Повече по темата: Атанас Славов: Отваря се шанс да осигурим една реформирана и отчетна прокуратура

Предложенията се правят в рамките на месец. Към всяко едно от тях трябва да има подробни писмени мотиви и кадрова справка. След това кандидатите представят писмена концепция след едномесечния срок за кандидатури.