По инициатива на Върховната административна прокуратура (ВАП), се проведе обучение по теми, свързани с пътната безопасност и взаимодействието на местните органи на власт, информират от ВАП.

Днес, 26.04.2023 г., заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева, прокурори от ВАП и експерти от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) проведоха съвместно първо обучение за подобряване на пътната безопасност и взаимодействието на местната власт.

Обучението е по инициатива на ВАП и се проведе под надслов "Контрол за законосъобразност на актовете на органи на местната власт и местно самоуправление съобразно КРБ, АПК, ЗСВ - същност, характерни проявления, добри практики".

В него взеха участие прокурори от ВАП, Апелативна прокуратура-София и Апелативна прокуратура-Пловдив, следователи от Националната следствена служба, инспектори от Главна дирекция "Национална полиция", експерти от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) и от Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ).

Заместник главният прокурор при ВАП откри обучението и приветства участниците. "Идеята за провеждането на този семинар се роди в края на миналата година, когато имахме няколко работни срещи с Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", а след това и с Националното сдружение на общините. В хода на разговорите се установи, че има много проблеми, които могат да бъдат решени ефективно. Така се стигна до идентифициране на най-належащите проблеми и до необходимостта от обучения", каза Десислава Пиронева.

Тя изрази надежда, че темите, които ще бъдат коментирани по време на обучението, ще помогнат в работата на институциите.

"Надявам се това да е само първото такова обучение, защото ефективното решаване на общите ни проблеми, независимо че всеки от нас има различни правомощия съобразно закона и Конституцията, е възможно само, когато обединим усилията си", заяви заместник главният прокурор при ВАП.

По време на обучението прокурори от отдел "Надзор за законност" при ВАП обърнаха внимание на видовете административни актове, издавани от местните органи на власт и управление, както и на участието на прокурора в производството по издаване на административните актове. Прокурорите поставиха фокус върху недействителните административни актове и мерки на прокурорите по реда на надзора за законност при разкриването им, както и на характерните проявления на прокурорската дейност и добрите практики.

Експерти от ДАБДП обърнаха внимание на управлението на общинската пътна инфраструктура и поддържането й, правата и задълженията на компетентните органи и процедурите за управление на безопасността на пътната инфраструктура, както и на нормативните изисквания и фактическото положение.

Следващи обучения по инициатива на ВАП за подобряване на пътната безопасност се планира да се проведат през есента.