Заместник главният прокурор Десислава Пиронева, прокурори от ВАП и следователи от НСлС се срещнаха с представители на Министерство на вътрешните работи (МВР), на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) и на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) във връзка с инициатива за подобряване на пътната безопасност. Те коментираха, че съгласно своите законови правомощия ще осъществяват обмен на информация с оглед по-добра ефективност на анализи и последващи действия, като целта е ефективно взаимодействие във връзка с ограничаване на пътнотранспортните произшествия в страната, съобщиха от Прокуратурата на Република България.

По време на работната среща бяха обсъдени правата и задълженията на лицата, които стопанисват пътища, контролът за законосъобразност на актовете на органи на местната власт и на реда, основанията и формата за извършване на нормативно установени действия. Обърнато бе внимание на влиянието на пътната инфраструктура и на техническата изправност на моторните превозни средства върху пътнотранспортните произшествия.

В хода на разговорите бе коментирана възможността прокуратурата да предоставя информация на ДАБДП за причини за пътнотранспортни произшествия по приключили досъдебни производства.

Ръководителят на ВАП предложи прокуратурата да организира и проведе обучения, подходящи за целите на процеса на управление на безопасността за движение по пътищата съобразно правомощия на различните органи. Обученията са част от продължаващата политика на прокуратурата за ограничаване на пътнотранспортни произшествия.

Председателят на ДАБДП Малина Крумова постави фокус в процеса на разследванията на катастрофи да се изследва влиянието на пътната обстановка на местопроизшествието. Десислава Пиронева от своя страна припомни, че през септември 2022 година главният прокурор утвърди методически насоки във връзка с работата именно по тези производства, според които в разследването на ПТП-та трябва да се взимат предвид и елементите на пътната инфраструктура на местопроизшествието.

Срещата приключи с решение за провеждане на обучения за прокурори от страната и представители на органите, взели участие в работното съвещание, в рамките на предстоящите месеци с лектори от ВАП и ДАБДП, както и за планиране на такива с участие на всички тези институции, посветени на проблеми и особености при разследването на ПТП.