Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" Светльо Василев дадоха подробности за спецоперацията на прокуратурата, Националната следствена служба, ДАНС и МВР срещу компания за криптовалута.

Основните организатори и дейност са в България. 300 души работят по тази акция, 35 следователи, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР. Досъдебното производството е под ръководството на Софийската градска прокутура, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е официално обявен за организатор на терористична дейност. Предстои да се уточни на кого ще бъде повдигнато обвинение. Претърсват се над 15 адреса, установяват се и нови лица, коментира Светльо Василев.

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София, научи днес "По света и у нас". Според наши източници става въпрос за компанията NEXO.

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.