Прокуратурата привлече като обвиняем шофьора, причинил тежка катастрофа с полицейска кола на АМ“Тракия“, съобщи за Агенция "Фокус“ прокурор Атанас Илиев, от Районна прокуратура в Пловдив. Обвинението е за причинена средна телесна повреда като водач на МПС по непредпазливост. Законът предвижда за това лишаване от  свобода до 3 години, или пробация. Възрастният мъж е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане. 

"Междувременно ситуацията продължава да се изяснява, тъй като и самият извършител не е в добро здравословно състояние", каза прокурор Илиев. Той е настанен в болница със счупен тас. "Опитваме се да установим неговото здравословно състояние, събират се още доказателства, ще има нужда и от допълнителни експертизи“, добави прокурорът.

"Ако настъпи смърт на полицая, за който се знае, че е в критично състояние, се променя всичко – и подсъдност, и наказание и наказателен състав. Много се надяваме да не се стига до това“, добави прокурор Атанас Илиев.

Катастрофата стана на 26. 11. в събота, на 107-мия километър в посока Бургас, малко след 14.30 часа. Заради подновяване на пътната маркировка, полицейският екип от Пазарджик бил изпратен на мястото, за да съпровожда специализираната техника. В патрула неочаквано се ударил преминаващ автомобил.

Състоянието на единият от полицаите е критично, той е претърпял операции, съобщиха от УМБАЛ"Св. Георги" в Пловдив. Другият полицай е настанен в болницата в Пазарджик, с рана в главата, но е в стабилно състояние.