Днес прокуратурата съобщи за задържани две лица по дело за пране на пари и данъчни престъпления и показа част от доказателствата по делото, които включват скандални звукозаписи на флашки, в които се чува и за предложен неограничен финансов ресурс и за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. В събраните материали са споменати още инициали на партии и политици, а самите записи са намерени и иззети от жилището на един от обвиняемите, заедно с бял плик. 

Други две лица са обявени за международно издирване. Предстои да бъде установена самоличността на трето лице, което е журналист и също е замесено. Засега се сочат само инициали на задържаните лица - Д.Г. и Т.И.

"Фокус" по - рано ви съобщи, че делото е образувано още на 14.09.2022 г. с постановление на прокурор при СГП за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. 

"Като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност, те да бъдат заплашвани, върху тях да се оказва натиск, още повече върху дами и майки", коментира Иван Гешев.

По делото на прокуратурата се съобщава името на Красимир Каменов /Къро/, за който през 2019 година е имало данни, че подготвя убийството на един български общественик и издател. Къро е бил в контакт с пет лица, сред тях един румънски гражданин, обявен за международно издирване, както и един журналист. По делото, което е на етап досъдебно поризводство, има безброй данни за отправени заплахи към магистрати, следователи и прокурори.

На брифинг пред журналисти Гешев посочи, че по делото съществуват инициали на Руска банка и влияние със заплащане на някои лица от Белград, за който всички се досещаме. 

"Дали това не е работа точно на това влияние, организации и структури, които  противоречат на съюзническите ни ангажименти", попита Гешев. Той призова Държавна агенция "Национална сигурност" да си свърши работата и да провери дали това е така и да предприеме съответните действия.  Другият въпрос е за организираната атака на олигарси, мафията и срещу държавни институции. Гешев призова и МВР да си свърши работата и да направи съответните проверки, за да се установи как са събрани 400 000 лева за отстраняване на полицейски служители, в лицето на ръководителя на сектор "Тежки престъпления", отдел "Убийства". "Въпросите седят и пред служебното правителство както и пред бъдещото НС",  каза Гешев.  

С коментар във връзка с данните на прокуратурата за "паралелна държава" и "руско влияние" у нас първи от "ПП-ДБ" изпратиха своя позиция.

“Когато поредният номер със сценария "хаос и разруха" се провали, идва ред на поредната димка, с която и прокуратурата се включва в предизборната кампания. Това е всичко, което заслужава като коментар днешното активно мероприятие на Гешев", казват от коалицията.