Софийската градска прокуратура е съгласна бизнесменът Васил Божков да е на свобода срещу половин милион лева парична гаранция, потвърдиха от съда за "Фокус".  Очаква се тази седмица окончателното решение да бъде взето от Софийски апелативен съд.

Припомняме, че преди няколко дни градският съд определи за Божков гаранция от 130 000 лева, но прокуратурата е протестирала размера.

Жалба срещу решението на градския съд има и от адвокатите на бизнесмена, които настояват той да е на свобода без мярка за неотклонение.

Според съда изминалият 8-месечен период, когато бизнесменът е бил с мярка "домашен арест" трябва да се вземе предвид. "Желанието ми за промяна на мярката не е свързано с изборите, а с продължителността на мярката - 8-месеца домашен арест", каза Божков пред журналисти.

Според съдебния състав до момента не е констатирано обвиняемият Божков да е нарушавал закона докато са траели процесуално-следствени действия. Съдебният състав уточни, че няма опасност Божков да се укрие. Бизнесменът е напускал адреса само с разрешение, "не се наблюдава злоупотреба", уточни СГС. Според съда продължаване на мярката би било "неоправдана процесуална репресия".