Оранжерийните производители предлагат ДДС-то върху българските краставици и домати да стане 9%. Според тях това ще е една от антиинфлационните мерки, която веднага ще доведе до намаляване на цените. 70% от оранжериите в България тази година останаха празни. В останалите 30% се отглеждат краставици и домати. Първите оранжерийни краставици тази година се оказаха "златни“ – на цени до 8 лева за килограм в търговската мрежа. 

При доматите - първите български зеленчуци се очаква да напуснат оранжериите за Великденските празници. Прогнозата на производителите е да струват не повече от 4 лева за килограм. За успокояване и намаляване на цените според производителите може да се говори чак в началото на май и посочват, че ако ДДС-то спадне на 9 % , потребителите веднага ще усетят разликата.

Атанаска Бялкова отглежда 5 декара домати в оранжерия край Първомай. Калкулира основните разходи - електроенергия, пелети за отопление, торове, семена и работни заплати. "Някъде с около 70 % ще е по-голяма себестойността", твърди пред NOVA Атанаска Бялкова, земеделски производител.

Първата реколта домати очаква да набере в края на март. И като прибави завишените разходи за производство, прогнозира каква ще е цената им.

"Предполагам между 3.50 и 4 лева, в зависимост от сорта. Това трябва да е нормалната цена, за да бъдем доволни и ние", посочва тя.

Първите краставици, които вече излизат от оранжерията на Веселин Велев са с лев по-скъпи от миналата година. "Около 5 лева, българската. 5.20 до 5.50 цената на едро", заявява Веселин Велев, земеделски производител.

За да се овладеят цените на пазара, земеделските производителите предлагат държавата да въведе по-строг контрол по границите.