Ако бъдем принудени да купуваме по-скъп слънчоглед или продължаваме да правим допълнителни разходи, олиото ще поскъпне. Намираме се в свободен пазар. Камионите престояват по 10-15 дни, в които се правят анализи. Ако не можем да произведем конкурентно олио, то ще бъде внесено, а ние ще спрем да произвеждаме. Това каза в ефира на NOVA NEWS Яни Янев - председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Според него цената на слънчогледа у нас е въпрос на споразумение. "Производителите изчакват по-висока цена. Решението за забрана на украинско зърно беше доста изненадващо за нас. Това не е пазарен подход, не са ясни целите и последствията. Във всички случаи искаме да купуваме български слънчоглед, но вече имаме мощности за  3,5 млн. тона, а България произвежда около 2 млн. За вътрешна консумация като олио са нужни 250 000 тона", коментира той.

По думите му олиото от Украйна е произведено от евтин слънчоглед, но идва с всички транспортни разходи. "Контролът на вноса на слънчоглед е на много етапи - още при товаренето се изискват сертификати. Не знам за върнат камион с некачествено зърно. Никой не може да си позволи да внесе такова, защото той трябва да произведе качествена продукция, която да реализира", подчерта Янев.