Коучът вижда потенциала на един човек, използва собствените му ресурси, работи с неговото подсъзнание, за да ги впрегне и да движи човека в определена посока така, че да постигне той своите цели и да бъде успешен. Това каза професионалният коуч Силвия Василева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Василева определя коуча така: "Ние сме катализатори, правим нещата по-бързо да се случват – това е работата на коуча." Много често не се прави разлика между коучинг и менторство, отбеляза тя: "Коучингът не дава готови рецепти, а използва възможностите на определен човек, които той достига сам за себе си. Коучът е средството между едната личност и същата личност в бъдещ план. Моята роля е аз да накарам този човек да бъде по-добрата си версия. Изваждам потенциала, енергията му, премахваме всякакви лимитиращи вярвания, работим за неговия успех. Менторът помага със своя опит, минало, успехи, контакти и изгражда този човек, т.е. дава му готови рецепти, показва му пътя“, обясни Силвия Василева. 

По думите й коучингът е сравнително нова наука за България, докато вече повече от 25 години западните компании работят с коучове, за да могат да използват потенциала на своите хора: "За да може един мениджър да е добър, той си има коуч. На запад всички директори и мениджъри си имат коуч, който ги направлява и успява да подреди мислите в главата им. В България единствено западните компании с представителства използват коучинга. Българинът не иска да ползва коуч, защото според него това е абсолютно нереалистично и нещо, което не би му било полезно, а това не е така“, подчерта Василева.  

На 7 юни в "Интер Експо Център“ в София ще се проведе "Арена на дамския бизнес“ за трета поредна година. Дами от цялата страна ще представят свои бизнес проекти пред инвеститори и финансови институции, ще потърсят финансиране, партньорство, менторство или друг вид подкрепа, разказа Василева. "Моето предизвикателство е аз да науча тези жени да излязат пред публиката и смело и със самочувствие да заявят какво искат да правят. За мен е изключително важно те да повярват в себе си, в проектите си, в качествата си, да съберат смелостта и да заявят себе си“, каза менторът и коуч Силвия Василева.