Утре в 10:30 сутринта президентът Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 кандидата за премиер, излъчен от първата политическа сила ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски

Той ще предложи за външен министър Драгомир Заков, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници.

Заков беше министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Той пое поста, след като беше освободен Стефан Янев заради изказване за войната в Украйна.

Драгомир Заков е бил представител на България в НАТО. От 2017 г. до 2019 г. изпълнява длъжността директор на дирекция "Политика за сигурност" в Министерството на външните работи. Бил е и началник в отдел "Контрол на оръжията" към ООН.

Постът на министър на енергетиката може да е за Делян Добрев, като доказан експерт в областта.

Очаква се проф. Габровски да предложи готов състав на правителство на президента Румен Радев в понеделник. bTV научи, че всички имена на кандидатите за министри вече са известни, но се пазят в тайна.

По думите на самия Габровски в ефира на БНТ той ще върне мандата изпълнен със състав на проектокабинет и министри, подбрани лично от самия него.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че не знае какво пише в папката на проф. Габровски но е сигурен, че написаното ще изненада приятно всички. Потвърди, че кандидатите за министри ще бъдат само експерти, а не политически фигури. Той постави и срок на левицата до гласуването на кабинета в сряда да реши дали да подкрепи правителството на проф. Габровски.

Кристиан Вигенин от "БСП за България" обаче твърдо отхвърли вероятността левицата да подкрепи кабинет, предложен с първия мандат.