33-годишният преход, който преживяваме, е твърде дълъг.  Той трябваше да е свършил вече и да сме минали в етап на по-добро общество, по-добра икономика, по-щастливи граждани. За съжаление не е така.Това показва, че или капацитетът ни е такъв, или системата за управление не е добра",  каза ректорът на УНСС Димитър Димитров във вечерното обзорно предаване "Това е България" на Радио "Фокус", коментирайки темата за поредната политическа нестабилност в България.

Той допълни, че това може да е както в системата за избори, така и в наследството, и в културата - все теми за дълъг разговор, но резултатът е този - все още говорим за преход, който не свършва.

По темата за променящата се динамика на рисковете пред националната сигурност през последните години, Димитров каза, че през последната година, дори през последните две години динамиката се променя и доказателство за това са многобройните кризи, с които се сблъскваме,  и то едновременно - войната в Украйна, бежанците, енергийната криза, която започна още отпреди войната, икономическата криза, както и всичко, което става около нас - и в Турция,  и в Западните Балкани. Има динамика и тя не е положителна."

В същото време страната ни е заплашена и от хакерски атаки, но не в такава голяма степен. Съвременните хакери са доста добри, но ако държавните институции работят единно, инвестират в сигурността и защитата на информационните ресурси, може да се постигне достатъчно добро ниво на защита, смята Димитров.

"По-голяма е опасността за институциите, които са с остарял софтуер и не обръщат внимание на средствата за защита. Надявам се, че сме си научили уроците. Министерството на електронното управление е добре подготвено, там са най-добрите", каза проф. Димитров.

"В момента заплахите за България могат да дойдат от всякъде, но заплахата която е най-голяма в момента, са мигрантите и то незаконните мигранти. Този натиск продължава няколко месеца вече. Необходима е  цялостна система от мерки - поправка на оградата, хора, батерии за камерите, за да работят, да се обучат, пазещите границата. Необходимо е политическо и военно-техническо взаимодействие, тъй като по каналите могат да минат и терористи",  каза Димитров.

Проф.Димитров допълни, че като член на ЕС и НАТО трябва да използваме активно тези инструменти, като не забравяме, че всъщност ние пазим външната граница на ЕС - и сухопътната, и черноморската граница. Поради тази причина

ще ни бъде оказана помощ от нашите партньори, ако такава бъде поискана.

Липсата на редовно правителство влияе върху начина, по който партньорите ни приемат, защото нашите партньори не могат да видят сигурност в нас,  не знаят с кого ще работят в близките месеци и години. 

"Сравняват ни с Италия и Израел, където има избори през няколко месеца. Няма как партньорите да търсят дългосрочно партньорство, защото не знаят кой ще ръководи държавата. Трудно се взимат решения в областта на отбраната, когато няма редовно правителство  и няма стратегическа визия. Изглеждаме несигурен партньор, защото всичко бързо може да бъде променено", заключи проф. Димитров.

Цоня СЪБЧЕВА