Проблемът с дерайлиралия влак на Централна гара в София е ремонтът. Не се помни откога е започнал, не се знае кога ще свърши, а парите явно вече ги няма. Прекъснати са релси, прекъснати са комуникации. В 21-ви век контактът става с телеграми между гарите, като по времето на барон Хирш (бел.ред. Барон Мориц фон Хирш ауф Геройт(1831-1896), немски индустриалец, свързан с първата жп линия в България- Варна-Русе), това стана ясно от думите на проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските жп превозвачи, в коментара му, направен специално за Агенция "Фокус" по поповод причините, довели до инцидента.

125-а стрелка е предизвикала излизането от релси на вагон от бързия влак Бургас-София. Липсата на завършен ремонт и съответно липсата на необходимите комуникации са в основата на инцидента, става ясно от думите на Ананиев.

"Това е системен проблем, както е и с проблемите в останалите системи в страната. ЖП системата не е по-различна от другите. Изобщо не е ясно кога ще приключи ремонтът на Централна гара, а аз вече не си спомням и кога започна той. И най-важният въпрос е има ли кой да каже кога ще заприличаме на европейска гара и къде са парите за ремонта?", допълни той.

Според него друг основен проблем е липсата на кадри. Това е стар проблем за Централна гара, но той се решава единствено с повишаване на квалификацията на хората и заплащането на труда им. 

Докато не се решат системните проблеми,  ще продължи комуникацията между гарите в София да е с телеграми, стана ясно още от думите на проф. Ананиев.