"С навлизането на изкуствения интелект при наличие на повече и различна информация, в случая и различни учебници, се получават разнопосочни послания за хората. А какво ли означава това за едни деца? Не трябва да се оправдаваме винаги и с всичко за демокрацията", коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Лиляна Вълчева, председател на Националния браншов синдикат “Висше образование и наука" (НБС ВОН-КНСБ)  по повод предложението за за промени в учебните програми от Министерството на образованието и науката (МОН), както и в закона в частта му за избор на учебници на президента Румен Радев.

"Аз уважавам много мнението на професор Илчев, с него сме работили в мандатите му като ректор, и заедно с него и с колегите от Историческия факултет често си говорим, в това число и за историческата памет. Но тук конкретно важното е учениците и родителите да не ги правим заложници на бизнес интереси", коментира още проф. Вълчева.

Според нея един учебник по дисциплина е достатъчен. "И най-сериозният ми аргумент е свързан с факта, че този модел на няколко учебници по един предмет не даде очаквания резултат. Не знам колко години, 5-6 или повече години са експериментира. Защо да не е направим на някаква промяна? Може би не да сведем до един учебник, може до два. Все пак специалистите ще кажат, ако има необходимост  от повече от 1-2 учебници. Но според мен те трябват да съдържат надграждаща информация, те трябва да развиват критично мислене, и особено в областта на предприемачеството. Т.е. всичко трябва не само да надгражда, а и да е в крак с времето, да е достъпно за децата, да не ги объркват, да не е ги обременяваме количествено".

Проф. Лиляна Вълчева добави, че е много важно да отпадне и академичния стил на преподаване, защото по думите й това стресира децата допълнително.