От това, което видяхме вчера и това, което виждаме днес, според мен ние с много бързи стъпки се връщаме към тази "чудесна" кочина, в която живяхме през 90-те години". Това заяви адвокатът и политик проф. Даниел Вълчев по повод футболния протест в София в четвъртък вечер и политическите прецеденти от последните дни.

"Агресията в обществото, неуважението към мнението на другия, желанието да останеш на някакъв повод независимо какво мислят хората, някакви раздути бюджети, които нашите деца ще изплащат – всичко това ме кара да се чувстват наистина като през 90-те години, а това е много лошо", добави пред NOVA деканът на Юридическия факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите му първото нещо, което няма как да не направи впечатление, е "драматичната некомпетентност на Министерството на вътрешните работи".

Според него не става дума за "момчетата, които са на улицата и са си изпуснали нервите", а че те не са обучени да действат по определен начин. Техните ръководители не могат да се справят с такава ситуция, убеден е Вълчев.

Юристът посочи, че реакцията на вътрешния министър Калин Стоянов е неадекватна заради реакцията му, според която нищо не се е случило. Той посочи, че системата на МВР е изключително нереформирана и се нуждае от дълбоки промени.

"Още една прилика с 90-те години е, че крайно много случайни хора са ключови позиции в държавата и институциите и ефектът от това няма да бъде добър за нас. В същото време ние нехаем, защото не ходим особено много и на избори", заяви бившият министър на образованието.

Що се отнася до проектобюджета за 2024 година, Даниел Вълчев заяви, че "по-ляв, популистки и глупав бюджет от този на Асен Василев" не е виждал. Според него управяващите ще намерят консенсус по тази и други спорни теми като дерогацията, защото повечето от тях нямат свободна воля.

Проф. Даниел Вълчев заяви, че правото ще бъде една от засегнатите области от изкуствения интелект. По думите му рискът за обществото е, че хората не знаят какво точно има и може една такава невронна мрежа, която толкова прилича на нашата, биологична такава. Той заяви, че всяко нещо, което човекът създава, мултиплицира неговите възможности. Важно е обаче с какви намерения се ползва.