Странно беше отстраняването ми, до момента нямам мотиви за него. Махнаха ме заради интереси. НЗОК е на пациентите, не на определени групи или структури. Около октомври ме предупредиха, че ако не "слушкам", ще бъде вдигнат целият БЛС срещу мен и това се случи. За назначения в Касата или разпределения на средства трябваше да се съобразя, но не се поддадох на натиска. Това каза за NOVA бившият шеф на Здравната каса и кандидат за депутат от коалиция "Заедно" проф. Петко Салчев.

Той обясни и как е решил да се включи в политиката. "Реших на практика да помогна със знания и умения на младата коалиция, на които повярвах когато ме поканиха. В политиката няма сърдене, или се работи или не се работи. Мога да дам моя принос, познавайки здравното законодателство и система, помагайки на гражданите да упражняват своите права. Малко повече от 6,5 млрд. са парите на Касата, но има и още 6 млрд. в здравеопазването, цялата сма трябва да бъде усвоена и разпределена рационално за качествена медицинска помощ", коментира той. 

По думите му след излизане от пленарната зала са го питали защо са го махнали. "Искането за оставката беше от четирима депутати от четири партии. Накрая след доклада на комисията обобщението беше, че всички единодушно са реишли да ме отстранят. Няма такова нещо. И до момента не се знае какъв е броя на леглата в болниците, исках и създаване на електронни рецепти и протоколи още преди време. Моят натиск това да се случва оказа свето влияние. Нямам спор с общопрактикуващите лекари. Те не харесаха нашите предложения, но не казаха кое не харесват", разкри проф. Салчев.  

Според него има установени фалшиви прегледи при личните лекари. "Попитах защо не е премахнат таймингът за преглед на специалистите, а на общопрактикуващите е, има неравнопоставеност. Трябва да се преработят процесите в здравната система, реформата е приключила. НЗОК като социална институция трябва да остане в този си вид", смята той. И допълни, че много пари са отишли по време на пандемията, но българското здравеопазване не е готово за криза.