Датата 10 ноември трябва да се отбелязва, но не трябва да се празнува. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ председателят на СДС Румен Христов.

"Празникът на СДС стартира на 7 декември, разбира се преди това имаше много неформални дружества. Истината е, че 10 ноември, който наистина не е началото на демократичните промени, отпуши тези прромени“.

Много поуки би могло да се направят от всичко, което се случи в периода от 1989 г. до днешно време, но истината е, че силното влияние на комунистическата партия, службите, които не бяха разградени, агентите, които не бяха осветени, попречиха старта на реформите да бъде започнат още в началото на промените, които бяха характерни са Полша, за Чехия, за Унгария, уточни Христов. "При нас 7 г. не можахме да намерим верния път. И сега не трябва да си задаваме въпроса защо сме на последно място. Отговорът е ясно – тръгнахме последни и останахме последни“.

Аз казах днес от трибуната на Народното събрание, че постигнахме много, но недостатъчно, имахме желание, но допуснахме и грешки, допълни Христов.  Една от големите грешки беше, че не направихме лустрация за кадрите на БСП, на репреснивните органи и на тайните служби. Това тежи и днес на българското общество“, категоричен е Христов.

България постигна много, можеше и повече – българия е член на ЕС, на НАТО, България е уважавана държава, заяви Христов. "Да, има още какво да се постигне, има още какво да се желае“.

Ако политическите лидери са на висотата на истински национални лидери, политическите кризи могат да бъдат решени, категоричен е проф. Христов. "Дребните сметки – колко депутати ще имаме при едни предсрочни избори, пречи на това да се седне, да се даде отговор на въпроса – можем ли да работим без Народно събрание, а очевидно е, че не можем. Очевидно е, че имаме нужда от стабилно правителство. Очевидно е, че може да се намерят и допирни точки. И да оставим на заден план това, което ни разделя“.

Цоня СЪБЧЕВА