"Явор Божанков е избран с гласовете на привържениците на Българската социалистическа партия и той е решил да им измени. БСП е достатъчно силна партия, за да се притеснява от "забежки“. Това заяви народният представител от "БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

"Националният съвет на БСП има единодушно решение по въпроса за изпращане на оръжия в Украйна, а атакуването на позицията на партията от парламентарната трибуна прескача всякакви граници", каза още проф. Гечев по повод изключването на Явор Божанков от парламентарната групата.

Социалистът бе категоричен, че е изключена вероятността депутат от "БСП за България" да излезе от зала при гласуване на кабинета на Габровски. "Не подкрепям такива задкулисни игри – невлизане в зала и заигравания с мнозинството. В крайна сметка, ако това правителство бъде избрано по този начин, то няма да просъществува дълго, тъй като няма как да се скрие от обществото кой как е избран", изтъкна той.

Проф. Гечев отново припомни, че БСП многократно е заявила, че няма да участва в коалиционно правителство, чийто премиер и екип са издигнати от партиите ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“.

"Нали не си мислите, че проф. Габровски сам е съставил кабинета си? При всички случаи, зад кабинета, който ще бъде представен, стои Борисов и неговият екип“, категоричен бе депутатът от БСП.

Социалистите желаят да се формира редовно правителство, но това не може да стане на всяка цена, на всякакъв кабинет и на всякаква програма. "Ние ще искаме да видим този кабинет какво ще прави, какви цели ще преследва и с какви средства. Тогава ще преценим дали да подкрепим, или не. Но кабинет на ГЕРБ няма да подкрепим“, коментира Гечев.

"Ако третият мандат бъде връчен на БСП, то партията има готовност да започне незабавна работа по съставянето на редовен кабинет", каза още депутатът от левицата.

Проф. Гечев коментира и заявката на "Продължаваме промяната“, че няма да разговарят с БСП заради разминаванията им относно промените в Изборния кодекс: "В политиката няма вечни врагове или вечни приятели – има вечни интереси на избирателите. Ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да защитим интереса на българите и на нашите избиратели.“