"Данните показват, че фискалната политика на България отговаря на практиките на Европейския съюз. Приемането на бюджета ще доведе до повишаване на увереността и стабилността на българската икономика и на българските семейства.“ Това заяви народният представител от "БСП за България“ проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна при обсъждането на държавния бюджет, съобощиха от пресцентъра на БСП.

Той уточни, че няма проблем с държавния дълг на България и с бюджетния дефицит. "Фискалната политика, разбира се, може да бъде още по-добре фокусирана, защото хиляди български фирми и десетки хиляди български семейства очакват рамото на българската държава“, каза още той.

Проф. Гечев обаче обърна внимание, че България все още изостава 3-4 пъти от средните показатели на ЕС, най-вече жизнен стандарт и БВП на глава от населението, така че предстои още много работа.

От трибуната на Народното събрание социалистът направи сравнителен анализ на основните бюджетни показатели на България и страните членки на Европейския съюз. Той посочи, че бюджетните разходи спрямо БВП в ЕС са около 54%, а преразпределението на България към момента е 43.5%.

За инфлацията проф. Гечев каза: "Всички ние напълно основателно сме притеснени от сравнително високите нива на инфлация. Заложената инфлация от 11.9% към края на 2022 г. е възможно да бъде реализирана, но към момента тя надвишава тези граници. Надявам се, че при определени вътрешни условия и адекватни фискални политики ние ще можем да задържим инфлацията в тези граници, но има много неизвестни.“ Той открои, че определени страни от ЕС, особено Прибалтика, имат значително по-висока инфлация от България, но има много европейски страни по-ниска инфлация от ЕС.

"Бюджетният дефицит на България е заложен на 4.1% от БВП. Той е един от най-ниските в Европейския съюз, в това число по-нисък дефицит от едни от най-развитите страни“, подчерта депутатът от БСП.

Професорът изтъкна, че дългът на България е намалял спрямо миналата година и в момента той е малко над 21%. "Този дял на външния дълг е предпоследен по равнище в ЕС, като единствено Естония е с по-добри позиции по този показател, само че при тях инфлацията е значително по-висока. В Еврозоната дългът спрямо БВП е 95.6% в края на април, а в Европейският съюз е 93%. Почти 4.5 пъти сме по-добре от средния показател на ЕС“, каза още Румен Гечев.

По неговите думи заложеният икономически растеж от 2.9% е напълно изпълним, още повече, че през първото тримесечие той е малко над 4%.

"По отношение емитирането на дълг малко над 2 млрд. лв., това е международна практика. Да припомня, че имахме такива дискусии през 2015 г., когато ГЕРБ предложиха за три години да бъде изтеглен дълг от 16 млрд. лв., от които 8 млрд. бяха предвидени за покриване на стари дългове. Ние имахме несъгласия, тъй като сумата беше много голяма и ставаше дума за 3-годишен период, но сега става дума за теглене на заем няколко месеца по-рано. След няколко месеца лихвата ще бъде по-висока, защото така казват Федералната резервна система на централната банка на Щатите, така казва Европейската централна банка и повишиха лихвата с 0.25%. Теглене на заем сега би спестило на бюджета на държавата няколко милиона“, посочи още проф. Гечев.