Сега, с нашия кораб, нашата програма е изключително търсена и ценена, защото ние се равняваме в момента с големите нации. Това каза проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател, за значението на мисията ни на ледения континент - Антарктида.

"Основната задача на всички антарктически проучвания, които правят тези 29 страни, които са постоянни консултативни членки на Антарктическия договор, тоест България, заедно с тези страни, управлява 1/10 част от нашата планета, така че освен че има огромно външнополитическо значение, този континент, да си там и да го изследваш, но преди всичко това са научните изследвания, научна програма, която е към МОН, в която участват проекти на учени от цялата страна", коментира още професорът.

Той смята това събитие за епохално, защото досега български кораб не е достигал до ледените брегове на континента.

"Преди 30 години имахме риболовни кораби, траулери, които ловяха риба в тези ширини, но до Антарктида не са стигали. Освен това този кораб е и научноизследователски", допълни още той.

По думите му Антарктида дава важна информация за човечеството: "Антарктида е най-голямата природна научна лаборатория в света на открито. Тя дава открития, които са важни за цялото човечеството".

Той не скри гордостта си от факта, че българският екип е важна част от изследователите: "Аз съм горд, че ние българите сме една неотменна част от онези тридесетте държави, които работят сериозно в Антарктида."

От думите му разбираме, че мисията е имала и своите трудности, една, от които е завръщането.

"На връщане сега към Пунта Арена беше доста бурно, имаше вълни по 6-7 бала, от което аз бях доволен. Да видим, че нашият кораб не е късметлия, че е случил само тих дрейф, но ето, че той може да плава съвсем нормално и в такива бури, които са едни от най-страшните и силни бури въобще на целия световен океан", разказа още Христо Пимпирев.

Проф. Пимпирев поздрави българските изследователи за отлично свършената работа, съобщиха още от NOVA.