Обучението по хуманитарни науки - по български език, история, география, трябва да става в иновативна среда, със съвременни технологии, както е и по природни науки в STEM центрове. Младите хора трябва да знаят българския език и история, да познават българските автори и географията. Само така ще могат да живеят заедно и да споделят ценности, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Това сподели министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов с учителите в българското държавно средно училище "Д-р Петър Берон“ в Прага, което чества своя 75-годишен юбилей.

"Историците казват, че едно поколение е 25 години. Вече три поколения българи поддържат българския дух в нашето училище, създадено, за да се запази българската национална идентичност, за да се запази българското самосъзнание. Всички, които са били в това училище са отдали своите сърца, своите знания, за да обучат следващи поколения деца, които да разпространяват българското самочувствие по света“, заяви в приветствието си министърът по време на тържеството за юбилея. Той отбеляза, че в училището са обучени около 6000 деца и всички тези възпитаници няма да забравят къде са срещали за първи път с буквите, къде са положили първите изпити.

Училището в Прага подготвя деца от I до XII клас. Те учат по българските учебни програми, полагат и всички национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити.

През тази година в Прага се обучават 126 ученици от 20 учители. За най-малките ученици, училището предлага и следобедни занимания в целодневна организация.

В училището функционират клубове "Аз и светът около мен“, "Посланици на природата“ и "Музиката – минало, настояще и бъдеще“. С подкрепа по Националната програма "Роден език и култура зад граници“ се провеждат заниманията на училищния хор "Лира“ и театралното студио "Златното ключе“. По Национална програма "Заедно в изкуствата и спорта“ е сформирана вокално-инструментална група, закупени са музикални инструменти, правят се нови аранжименти на популярни български песни. Вече трета година работят по НП "Иновации в действие“ - ученици и педагози от Чехия пътуват до България, за да обменят опит с иновативни училища. Училището е финансирано и по НП "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“.

В Чешката република има и две български неделни училища – в Прага и в Бърно. Те получават финансова подкрепа от България чрез програмата "Роден език и култура зад граница“.

В Прага министърът разговаря с учителите за новите възможности, които ще имат по националните програми за развитие на образованието.

"Неразказаните истории на българите" и "България – образователни маршрути" са две програми, насочени и към училищата ни в чужбина, както и към общностите ни зад граница изобщо. Целта е да могат да се разкажат родовите истории, свързани със страната, в която живеят сънародниците ни, както и българските следи от историята ни", заяви Наталия Михалевска, директор на Дирекция "Образование на българите зад граници и училищна мрежа" в МОН.

По думите й с двете нови програми може да се скъси връзката с България, усещането за родина, за обич към България. "България – образователни маршрути" е програма, която ще даде възможност да се видят повече деца или преподаватели, стъпили в чужбина. За целта са избрани 100 обекта в България, които да бъдат посещавани.