Най-добре е парламентът да издържи до местните избори, това трябва да бъде програма минимум. Това каза проф. Огнян Герджиков – председател на 39-то Народно събрание и бивш служебен премиер в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус".

"На хората им омръзна през няколко месеца да ходят на избори. Ако и този път се допусне парламентът да не излъчи правителство, това ще е голям минус. Аз съм оптимист, но не изключвам и да не съумеят. Аз имам едно радикално предложение – всички тези народни представители, които не са могли да излъчат правителство, да бъдат така добри да върнат обратно получените възнаграждения, защото тези възнаграждения им се дават, за да вършат работа, а основната работа е да изберат правителство. Щом това не могат да го направят, те трябва да върнат тези пари, защото те са неоснователно получени“.

Една сложна задача е един адекватен бюджет, смята професорът. "В тези условия на инфлация, особено важно е бюджетът да бъде балансиран и да няма сътресения през следващата година“.

"Има опасност да се разминем и с някои от средствата по Плана за възстановяване", изтъкна Герджиков.

"Това показва незрялост, не може да се отказва диалог" – така отговори проф. Герджиков на въпрос на водещата как оценява отказа на някои партии да отидат на консултациите с президента Плевнелиев и Соломон Паси. "Политиката е изкуство на диалога, на компромиса. Тези, които не могат да водят диалог, не могат да правят компромиси, те не са за политиката“.

"Машинно гласуване няма никъде в Европа, с изключение на Брюксел – Брюксел, не Белгия. Ние ли сме най-умните в сравнение с утвърдените демокрации от цяла Европа, заяви Герджиков. "Така че много ви моля, 2008 г. Конституционният съд на Германия отменя машинното гласуване като недемократично, а ние сме се хванали за него и смятаме, че сме много модерни“.

"Струва ми се, че не е голяма вероятността първият и вторият – ГЕРБ и ПП да съумеят да направят кабинет – би било прекрасно, но е много съмнително, смята Герджиков. "Тогава ще се отиде към третия вариант и никак не е изключено това да бъде именно партията на Стефан Янев. В най-лошия случай е възможен един кабинет на малцинството“.

"Конституцията е основен закон на една държава, колкото по-малко се пипа, толкова повече показва, че една държава е сериозна и стабилна", категоричен е юристът. "Току-така все някой призовава да се промени Конституцията. Какво толкова налага промяна в Конституцията? Няма такава потребност, според мен. Ние сме световни шампиони по промени в законите, няма друга държава в света, която да променя законите на всеки няколко месеца, повярвайте ми. Те самите депутати си пишат оценка слаб 2.“

У нас няма никаква традиция за президентска република, обясни Герджиков. "Колко държави в света са президентски републики? Аз съм против такива експерименти“.

Петя КУЗЕВА