България има проблеми със засушаването. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“ проф. Д-р Нина Николова – специалист в областта на климатичната суша. "В Южна Европа, включително и в България, засушаването е едно доста често срещано явление. Като климатичните модели и сценарии указват, че честотата в проявата на засушаването ще се увеличава.“

Наред с това се очаква и повишаване на честотата на други екстремни климатични явления, а също така и хидроложки явления, като горещи вълни, екстремни валежи, наводнения, допълни Николова. "Териториите, които са засегнати от засушаване са по-уязвими и към наводненията“.

Рискът, свързан със засушаването, се определя от два фактора, обясни Николова. "Първо, това е степента на подлагане на района на рисковото явление като възможност на проява на различни нива на сила на засушаването. И второ, доколко са уязвими хората, инфраструктурата на риска. Уязвимостта от засушаване се определя от социалните фактори като демографски характеристики на населението, развитието на технологиите, икономическото и културното развитие, политиката на страната. Затова в България райони, които са по-слабо икономически развити, са по-уязвими към засушаването, дори и то да не е така често проявено, както в територии, които са по-силно икономически развити“.