Аз приветствам акциите на прокуратурата и на МВР, когато са свързани с противодействие на наркотрафика и наркоразпространението. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. "Колкото по-често се провеждат такива акции, толкова по-трудно ще става наркоразпространението. И това ще обуздае до известна степен наглото разпространение на наркотици в градове като София, Пловдив, Бургас и Варна. Но тук се следва диалектиката на Хегел, че количеството ще прерасне в качество. Над 5000 проверки са направени, а заловената дрога е повече марихуана, а кокаинът е вкаран в словореда, за да звучи добре, но нито един от нас не е чул за големи количества хероин или кокаин, например в Студентски град, където е известно, че там е основното разпространение“.

Акцията, като че ли е насочена към самите разпространителите, заяви Радулов. "Крайният във веригата е заменим, той е консуматив, него го захвърлят много лесно. "Едрата организирана престъпност има чадър и борбата с нея става пред камерите. Интересното е, че главният прокурор, който е един български Фалконе, общо-взето е приключвал в битието си на прокурор всички дела със споразумение, което ме навежда на мисълта, че има някакво разбирателство между тези, които определят как да работи пазара и тези, които би трябвало да го унищожат“.

Имаме две възможности за предположения, едната възможност е, че държавата работи на толкова ниско ниво, че и под носа й да продават наркотици, няма да обърне внимание, обясни Радулов. "Другият вариант е, че има от високо място покровителство на наркоразпространението. И това е вариантът, който аз считам за по-възможен. Интересно ми е кога ще бъде направена сериозна операция за борба с наркоразпространението в "Студентски град“ и какъв ще е резултатът.“

Цоня СЪБЧЕВА